12 maart 2020

Een embedded ei zonder hyperlink

ECLI:NL:RBAMS:2020:1721

Rechtbank Amsterdam
Gemachtigde eiser BeeldigBeeld: gerechtsdeurwaarder P.F. van den Berg van Rosmalen Nedland Gerechtsdeurwaarders B.V.
Gedaagde procedeert in persoon
Rechter: mr. M. van Walraven

“3. [gedaagde] voert daartegen het volgende aan. Zij heeft met haar website geen winst gemaakt. Er waren gemiddeld twee bezoekers per maand en de website bestaat niet meer. De foto stond niet op de homepage maar op het “derde” niveau. Verder is de foto niet geüpload maar embedded van de website [internetsite] . Dat levert geen inbreuk op enig auteursrecht op. [gedaagde] vraagt zich ook af of [eiseres] van de fotograaf opdracht heeft gekregen om deze procedure te starten. Uit billijkheid is [gedaagde] bereid € 170,- voor de foto te betalen, zonder kosten.”
Gedaagde meende dat embedden toegestaan is. Volgens art. 14 Aw is het een verveelvoudiging en daarvoor heb je toestemming van de rechthebbende nodig.

"5. [eiseres] stelt in Nederland de exclusief rechthebbende te zijn die kan optreden tegen inbreuken op dit auteursrecht. [gedaagde] trekt dit in twijfel. [eiseres] heeft haar stelling echter gemotiveerd onderbouwd door uit te leggen dat de foto is gemaakt door een fotograaf die in dienst is van Studio Lipov, dat Stockfood de rechten heeft op de foto en dat [eiseres] deze rechten voor wat betreft Nederland overgedragen heeft gekregen."
Eiseres heeft geen bewijs van aktes of contracten overlegd en de datum van overdracht -voor of na de inbreuk- is onbekend.

“7 … Voor de omvang van de schadevergoeding verwijst [eiseres] naar de tarieven die worden gehanteerd door de Stichting Foto Anoniem. Deze stichting heeft in augustus 2019 een nieuwe tarievenlijst gepubliceerd op haar website. Het huidige tarief voor plaatsing van een foto op een website is (voor cultureel en educatief gebruik) € 180,- per jaar. De schade van [eiseres] wordt op dit tarief begroot.”
Mijn inziens had eiseres haar schade moeten begroten met de tarieven die op haar website staan vermeld, die liggen lager dan die van Stichting Foto Anoniem. Bijzonder aan de beeldbank Stockfood is dat de foto's zonder te betalen in groot formaat en zonder watermerk zijn te downloaden. Als het doel verkopen van de foto's is verwacht je dat de foto's beveiligd zijn.


ECLI:NL:RBAMS:2020:1721, Rechtbank Amsterdam, CV 19-13016
Publicatie foto zonder toestemming. Inbreuk op auteursrecht. Schadevergoeding. Omvang schade.


Sweetcorn salad and avocado cream in … – License Images – 183583 ❘ StockFood


Een hyperlink -een voor de bezoeker volgbare verwijzing- geldt als een handeling bestaande in een mededeling omdat je de bezoekers een directe toegang tot de bronwebsite biedt.
Mijn inziens is embedden zonder hyperlink zoals in dit geschil een mededeling aan het publiek. Anderen menen dat de rechter het fout had:

Een embedded ei is geen aan het publiek medegedeeld ei (pdf)
Dirk Visser: Paas-annotatie bij Ktr. Rb. Amsterdam 12 maart 2020


Repost nieuwsbrief Revue nr. 39, 25 maart 2022
Bijgewerkt 3 oktober 2023