12 maart 2020

Een embedded ei zonder hyperlink

ECLI:NL:RBAMS:2020:1721

Rechtbank Amsterdam
Gemachtigde eiser: gerechtsdeurwaarder P.F. van den Berg van Rosmalen Nedland Gerechtsdeurwaarders B.V.
Gedaagde procedeert in persoon
Rechter: mr. M. van Walraven

“3. [gedaagde] voert daartegen het volgende aan. Zij heeft met haar website geen winst gemaakt. Er waren gemiddeld twee bezoekers per maand en de website bestaat niet meer. De foto stond niet op de homepage maar op het “derde” niveau. Verder is de foto niet geĆ¼pload maar embedded van de website [internetsite] . Dat levert geen inbreuk op enig auteursrecht op. [gedaagde] vraagt zich ook af of [eiseres] van de fotograaf opdracht heeft gekregen om deze procedure te starten. Uit billijkheid is [gedaagde] bereid € 170,- voor de foto te betalen, zonder kosten.”
Gedaagde is er vanuit gegaan dat embedden geen inbreuk is.

“7 … Voor de omvang van de schadevergoeding verwijst [eiseres] naar de tarieven die worden gehanteerd door de Stichting Foto Anoniem. Deze stichting heeft in augustus 2019 een nieuwe tarievenlijst gepubliceerd op haar website. Het huidige tarief voor plaatsing van een foto op een website is (voor cultureel en educatief gebruik) € 180,- per jaar. De schade van [eiseres] wordt op dit tarief begroot.”
Hiermee handelt eiseres (BeeldigBeeld) in strijd met artikel 21 Rv. Ze dient haar schade te begroten met de tarieven die op haar website staan vermeld.


ECLI:NL:RBAMS:2020:1721, Rechtbank Amsterdam, CV 19-13016
Publicatie foto zonder toestemming. Inbreuk op auteursrecht. Schadevergoeding. Omvang schade.


Sweetcorn salad and avocado cream in … – License Images – 183583 ❘ StockFood


Een hyperlink -een voor de bezoeker volgbare verwijzing- geldt als een handeling bestaande in een mededeling omdat je de bezoekers een directe toegang tot de bronwebsite biedt.
Mijn inziens is embedden zonder hyperlink zoals in deze kwestie een mededeling aan het pubiek. Anderen menen dat de rechter het fout had:

Een embedded ei is geen aan het publiek medegedeeld ei
Dirk Visser: Paas-annotatie bij Ktr. Rb. Amsterdam 12 maart 2020


#39 Revue