09 april 2021

Beelden huwelijk Grapperhaus

ECLI:NL:RBAMS:2021:1807
Rechtbank Amsterdam
Gemachtigde eiser Ferry de Kok: mr. Q.J.A. Meijnen
Gemachtigde gedaagde Hostnet B.V.: mr. E.A. Flierman-Siegrist
Rechter: mr. N.A.J. Purcell

"2.4. Op 2 september 2020 is er op de website een post geplaatst door “ [naam] ”, onder de titel “Nieuwe foto’s handenschuddende en knuffelende Grapperhaus”. In deze post was een filmpje (hierna: het filmpje) te zien, waarin zowel oude beelden van Grapperhaus als door [eiser] gemaakte filmbeelden van het huwelijk van Grapperhaus te zien waren, en het logo van CommonSenseTV voorbij komt. In dezelfde post zijn vijf ‘stills’ (hierna: de stills) geplaatst van een uitzending op SBS6 waarin de filmbeelden werden getoond."

"2.5. [eiser] heeft via het op de website vermelde e-mailadres info@commonsensetv.nl verzocht het filmpje en de stills te verwijderen en schadevergoeding te betalen. Op dat verzoek is niet gereageerd. Wel is de sommatie op 23 september 2020 op de website geplaatst, in een nieuwe post met de titel “CTSV krijgt een schadeclaim van € 9.375 vanwege screenshots Grapperhaus”. In die post is een van de stills gebruikt."


Duidelijk is dat er rechten geschonden zijn en dat de sommatie de inbreukmaker heeft bereikt.


"2.7. Bij e-mail van 29 september 2020 heeft Hostnet als volgt gereageerd:

(…) Wij hebben uw klacht over commonsensetv.nl in goede orde ontvangen. Na het controleren van uw klacht blijkt dat de hosting voor deze website niet wordt verzorgd door Hostnet, maar door een andere provider.

Ik adviseer u om contact op te nemen met de betreffende hostingprovider en daar uw klacht voor te leggen. Voor meer informatie zoekt u in het openbare WHOIS-register naar de nameservers en het DNS van commonsensetv.nl . Deze verwijzen naar de correcte hostingprovider. (…)


"2.10. Bij e-mail van 1 oktober 2020 reageerde Hostnet als volgt:

(..) Hiernaast moeten wij u nog extra informeren dat wanneer er enige aanpassingen aan de website gedaan moeten worden of dat deze verwijderen (sic) moet worden. Wij (sic) daarbij niet kunnen helpen aangezien de website dus niet onder het beheer van Hostnet B.V. valt. Wanneer wij de DNS volgen binnen de nameservers van het domein komen wij op het bedrijf SingleHop LLC uit. (…)"

Hostnet heeft voorafgaande aan de gerechtelijke procedure voldoende duidelijk gemaakt dat zij niet aansprakelijk gesteld kan worden voor de inbreuk. De rechter wijst de vordering af en veroordeelt De Kok tot de proceskosten.


Bijgewerkt op 22 februari 2024