13 juli 2021

Met toestemming architect

ECLI:NL:RBAMS:2021:6507
Rechtbank Amsterdam
Gemachtigde eiser: mr. K.M. van Boven
Gemachtigde gedaagde: mr. A.F.M. Visscher
Rechter: mr. B. Brokkaar

Acht foto’s zijn in opdracht van een architectenbureau gemaakt en het ingenieursbureau dat de constructieberekeningen van het afgebeelde huis heeft gemaakt had de foto’s met toestemming van het architectenbureau overgenomen.

“10 …Het verweer van [gedaagde] dat zij toestemming had van [naam bedrijf] kan haar niet baten. Die omstandigheid kan er immers niet toe leiden dat [gedaagde] geen inbreuk heeft gepleegd op het auteursrecht van [eiser].”
Architectenbureau is mederechthebbende en heeft toestemming gegeven.

“10 …Weliswaar heeft [gedaagde] de hoogte van het door [eiser] gestelde tarief voor één foto betwist door het overleggen van lagere tarieven van andere fotografen, maar daar tegenover heeft [eiser] verwezen naar andere facturen van hem waaruit door hem gehanteerde tarieven van €240,00 per jaar en hoger blijken. Daarnaast heeft [eiser] gewezen op de tarieven van de Stichting Foto Anoniem 2019 waarbij voor het gebruik van een foto op internet een tarief van €360,00 per jaar wordt genoemd en tarieven van andere architectuur fotografen. Daarmee heeft [eiser] voldoende aannemelijk gemaakt dat het gestelde tarief niet ongebruikelijk is voor foto’s als de onderhavige. Van dit bedrag zal dan ook worden uitgegaan.”
De foto’s zijn in opdracht gemaakt van het architectenbureau. Merkwaardig dat die factuur niet ter sprake komt. Schade fotograaf zal logischerwijs niet hoger zijn dan het door de architect betaalde bedrag, het gaat immers om hergebruik.

Gedaagde heeft naast de toegewezen bedragen van meer dan €4.200,- nog €3.414,02 aan kosten gemaakt waar ze zelf voor opdraait.


ECLI:NL:RBAMS:2021:6507, Rechtbank Amsterdam, 8909467
Inbreuk op auteursrecht door gebruik foto’s op website, ondanks toestemming van eigenaar website waarop de foto’s oorspronkelijk waren geplaatst. Eenvoudige niet-bewerkelijke zaak, salaris gemachtigde begroot conform liquidatietarief kantonzaken


Repost nieuwsbrief Revue nr. 6, 27 januari 2022