03 januari 2022

Nageschilderde foto boekomslag

ECLI:NL:RBAMS:2022:41

Rechtbank Amsterdam
Kort geding
Advocaat Eiser: mr. N.D.R. Nefkens te Amsterdam
Advocaten Gedaagde EDITORIAL PLANETA S.A.: mrs. A.C.M. van Lier en A.P. Meijboom
Rechters: mrs. I.H.J. Konings en M. Veraart

“3.1. [eiseres] vordert – kort gezegd – Editorial Planeta op straffe van dwangsommen te veroordelen:
A. iedere inbreuk op het auteursrecht van [eiseres] op de Foto in alle lidstaten van de Europese Unie te staken en gestaakt te houden;”
De voorzieningenrechter heeft dit voor Nederland toegewezen en gedaagde veroordeeld tot de proceskosten van het kort geding.

“4.4 … De stelling van Editorial Planeta dat de Foto voor het eerst openbaar is gemaakt door V&D en V&D daarom op grond van artikel 8 Aw over het auteursrecht zou beschikken, wordt door [eiseres] betwist en is in dit geding op geen enkele wijze aannemelijk geworden. Er kan daarom van worden uitgegaan dat [eiseres] auteursrechthebbende is van de Foto.”
De stelling is betwist, doch niet gemotiveerd. Verder staat dat de stelling in dit geding op geen enkele wijze aannemelijk is geworden. Als gedaagde in een vervolgprocedure aan kan tonen dat de foto gemaakt is ten behoeve van een reclamecampagne van V&D en V&D deze foto zonder naamsvermelding openbaar heeft gemaakt … is eiser geen auteursrechthebbende op grond van artikel 8 Aw.

N.B. In de wet staat: “een werk als van haar afkomstig openbaar maakt”. Het woord eerst ontbreekt.


ECLI:NL:RBAMS:2022:41, Rechtbank Amsterdam, C/13/709274 / KG ZA 21-893
KG Spaanse uitgever heeft op boekomslag reproductie afgedrukt van een foto van een Nederlandse fotografe. Zij beroept zich met recht op haar auteursrecht. Verbod toegewezen, niet voor EU, zoals gevorderd, maar voor Nederland.

Uitgever moet flink dokken na 'foute foto' op boekomslag | RTL Nieuws
Bij Editorial Planeta kunnen ze zich waarschijnlijk wel voor het hoofd slaan. Voor de omslag van het nieuwste boek van bestseller-auteur Maria Duenas gebruikte de machtige Spaanse uitgever een beschermde afbeelding van de Nederlandse fotografe Gaby Fling. Dat komt de uitgeverij nu duur te staan.


Repost nieuwsbrief Revue nr. 10, 31 jan. 2022