20 december 2018

Nieuwsfoto's van reddingsacties van dieren

ECLI:NL:RBNHO:2018:11702
Rechtbank Zaanstad
Gemachtigde Mizzle Media: mr. L. de Vries
Gemachtigde gedaagde: mr. M.J. op ‘t Ende
Rechter: mr. J.H. Gisolf

Een van de vele zaken van advocatenkantoor I-EE.

“2.3. [gedaagde] exploiteert de website www.rhft.nl. Op deze website heeft hij onder de rubriek ‘Nieuws’ nieuwsitems getoond van ongevallen met en de reddingsacties van dieren, waarbij hij als gespecialiseerd hulpverlening was ingeschakeld.”
Gedaagde had een beroep op de nieuwsexceptie kunnen doen, art. 15 Aw.

“4.2. … De nieuwsitems met inbegrip van de foto’s stonden al op een openbaar toegankelijke website. Hij heeft deze nieuwsitems onbewerkt geplaatst op zijn eigen website.”

“5.3 … Die nieuwsitems zijn hem aangeleverd en op zijn website geplaatst, met bronvermelding en link naar het nieuwsbericht op de oorspronkelijke bronsite. De nieuwsitems en foto’s zijn door hem niet bewerkt.”
Content die je met een hyperlink op dezelfde wijze toont als op de openbaar toegankelijke bronwebsite geldt sinds het Svensson Arrest uit 2014 niet als een mededeling aan het publiek en levert geen inbreuk op.

“5.5 … Bij de berekening van zijn schade heeft [eiser] aansluiting gezocht bij de gebruikelijke licentievergoeding die hij hanteert voor het gebruik van zijn foto’s op internet, te weten €240,00 per foto, per gebruik, per jaar met een minimum van een jaar. Op grond van dit (marktconforme) tarief zou hij recht hebben op een bedrag van €1.440,00. [gedaagde] heeft de hoogte van de schadevergoeding betwist. De kantonrechter is van oordeel dat de gevorderde schadevergoeding redelijk is en zal deze toewijzen. De (weersproken) stelling van [gedaagde] dat kranten normaal gesproken een bedrag van €60,00 voor zes foto’s betalen, is in de onderhavige zaak niet relevant. In het geval [gedaagde] vooraf toestemming had gevraagd aan [eiser] voor het gebruik van de foto’s, had hij kunnen onderhandelen over het tarief, maar dat heeft [gedaagde] niet gedaan en komt dus voor zijn eigen rekening.”
De stelplicht en de bewijslast ten aanzien van de omvang van de schade ligt bij eiser. Niemand die vrijwillig €240,- per jaar betaald voor een nieuwsfoto die na een dag al niet meer actueel is.

Rechter wijst de volledige proceskosten toe en gedaagde moet meer dan €3.700 betalen. Zijn eigen proceskosten komen daar nog bovenop.


ECLI:NL:RBNHO:2018:11702, Rechtbank Noord-Holland, 7010387 / 18-2932
zes foto’s ‘dieren in nood’


Repost nieuwsbrief Revue nr. 27, 18 februari 2022
Bijgewerkt 21 mei 2024