14 januari 2013

Handeling bestaande in een mededeling (Svensson-arrest)

ECLI:NL:RBONE:2013:BY9264
Rechtbank Oost-Nederland
Gemachtigde eiser: mr. M.M.S. van den Berg
Gedaagde procedeert in persoon
Rechter: mr. N.W. Huijgen

Een uitspraak van voor het Svensson-arrest uit 2014.
In het Svensson-arrest wordt geconcludeerd dat een aanklikbare link geen mededeling aan het publiek is omdat de link een directe toegang geeft naar de oorspronkelijke publicatie.
In het Svensson-arrest wordt geconcludeerd dat je het werk op eenzelfde wijze als de openbare bronwebsite mag tonen met een aanklikbare link of nadat de gebruiker op de link heeft geklikt. Het is geen 'handeling bestaande in een mededeling'.

“2.3 … De koptekst boven de overgenomen regels van het nieuwsbericht en de bijbehorende miniatuurfoto bevatten een hyperlink naar het volledige nieuwsbericht op de bronwebsite. Door hierop te klikken wordt men doorgeleid naar de oorspronkelijke nieuwsbron met het volledige nieuwsbericht en de bijbehorende foto in het originele formaat.”

“3.3. [gedaagde partij] voert gemotiveerd verweer … De miniatuurfoto’s in het nieuwsoverzicht op zijn website dienen niet ter versiering van de website, maar worden weergegeven (geciteerd) binnen de context van een nieuwsoverzicht dat primair als doel heeft om de internetgebruiker door te linken naar het publiekgemaakte nieuwsmateriaal…”

“4.14 … de geautomatiseerde wijze waarop het nieuwsoverzicht wordt gevoed, en het doel en de strekking van het nieuwsoverzicht om de lezer via de hyperlink door te sturen naar de oorspronkelijke nieuwsbron met het volledige nieuwsbericht en de bijbehorende foto, alwaar de naam van [eisende partij] als de maker van de foto zou staan vermeld, de lezer op een vrij eenvoudige en vanzelfsprekende wijze bekend zou raken met de naam van [eisende partij] als de maker van de foto.”

“De kantonrechter
5.1. wijst de vorderingen af,
5.2. veroordeelt [eisende partij] in de proceskosten, aan de zijde van [gedaagde partij] tot aan deze uitspraak begroot op nihil.”

Zonder het gevoerde verweer, een verweer waarvoor je juridische kennis moet hebben of een jurist moet inhuren, zou de gevorderde schade met proceskosten zijn toegewezen.
De procedure zal gedaagde ongetwijfeld veel tijd en stress gekost hebben. Rechter had hiervoor een vergoeding kunnen toewijzen.
Rechter doet geen uitlating over de buiten proportionele schade die gevorderd wordt voor miniatuurfoto’s die kort online staan.


ECLI:NL:RBONE:2013:BY9264, voorheen LJN BY9264, Rechtbank Oost-Nederland, 833849 - CV EXPL 12-6407
De manier van citeren door gedaagde op zijn website van zowel een klein deel van de tekst van het nieuwsbericht als de bijbehorende nieuwsfoto in miniatuurformaat in de vorm van nieuwsoverzichten valt naar het oordeel van de kantonrechter onder citeren in de zin van artikel 15a lid 2 Aw.
De vorderingen van eiser worden afgewezen.

ECLI:EU:C:2014:76 ARREST VAN HET HOF (Vierde kamer)
– Mededeling aan het publiek – Begrip – Internetlinks (‚aanklikbare links’) die toegang geven tot beschermde werken

Repost nieuwsbrief Revue nr. 77, 19 september 2022
Bijgewerkt 21 mei 2024