08 september 2010

Foto's van leverancier in webshop gepubliceerd

ECLI:NL:RBUTR:2010:5411
Rechtbank Utrecht
Gemachtigde eiser: mr. E.M. van Zelm
Gemachtigde gedaagde NON PLUS ULTRA B.V.: mr. M.W. Huijbers
Gemachtigde waarborg MOOOI B.V.: mr. E.H. de Jonge- Wiemans
Rechter: mr. J.P.H. van Driel van Wageningen

Een fotograaf heeft productfoto's gemaakt voor MOOOI. Internetwinkel NON PLUS ULTRA die artikelen verkoopt van MOOOI heeft deze foto's gepubliceerd. Uit het tussenvonnis: "Alleen Moooi heeft van [eiser] een exclusieve licentie gekregen om de foto’s te gebruiken ter promotie van haar bedrijf en ter promotie van de door haar verkochte artikelen."
De fotograaf vordert €23.914,84 plus rente. Het bedrag dat de fotograaf ontvangen heeft voor de opdracht is niet vermeld in de uitspraak. 
NON PLUS ULTRA heeft MOOOI in vrijwaring opgeroepen.

"3.2... In het tussenvonnis heeft de rechtbank daarom onder 6.1. [gedaagde in hoofdzaak en eiseres in vrijwaring] opgedragen te bewijzen dat zij de cd-rom’s - waarop de door [eiser in hoofdzaak] gemaakte en auteursrechtelijk beschermde foto’s zijn opgenomen - in het kader van haar handelsrelatie met Moooi rechtstreeks (per post) van Moooi heeft ontvangen en dat met betrekking tot het gebruik van de informatie op de cd-rom’s geen voorbehoud door Moooi is gemaakt."
Bewijslast wordt bij gedaagden neergelegd.

Er zijn tweemaal getuigen gehoord door de rechter en die bevestigen dat MOOOI de cd-rom's heeft opgestuurd en geen voorbehoud heeft gemaakt. De vordering wordt afgewezen. Het toegewezen bedrag voor de proceskosten, €11.497,80, dekt -mede door de getuigenverhoren- niet de volledige kosten gemaakt door gedaagde en de waarborg.

Rechtbank Utrecht 8 september 2010, ECLI:NL:RBUTR:2010:5411
Afwijzing vordering. Eiser draagt proceskosten van hoofdzaak en vrijwaringsprocedure

Het eerdere tussenvonnis:
Rechtbank Utrecht 22 april 2009, ECLI:NL:RBUTR:2009:BI1951
Vraag of internetwinkel ervan mocht uitgaan dat zij toestemming had om auteursrechtelijk beschermde foto's op cd-rom te gebruiken in het geval die internetwinkel de cd-rom's van de leverancier krijgt toegestuurd.

Gepubliceerd in 2023
Bijgewerkt 3 juli 2024