01 december 2020

Verdediging door een in fotoclaims gespecialiseerde juriste

ECLI:NL:RBOVE:2020:4235
Rechtbank Overijssel
Gemachtigde eiser Just Kidding Fotografie: mr. C. Brocklebank-Groen
Gemachtigde gedaagde Yourweddingphotos: mr. K.M. van Boven
Rechter: mr. S.J.S. Groeneveld - Koekkoek

“1.2. De kantonrechter is voldoende geïnformeerd om een beslissing te nemen in deze zaak”

Bij veel stockfoto-zaken wordt een comparitie of mondelinge behandeling gelast die de kosten doet oplopen.

“2.1. [eiseres] heeft in opdracht van [gedaagde] foto’s gemaakt tijdens een bruidsfotografenbijeenkomst op 2 november 2019. Zij heeft twintig foto’s aan [gedaagde] opgestuurd.”
Partijen hebben geen schriftelijke overeenkomst betreffende het gebruik van de foto’s gesloten.

“2.5. In februari 2020 heeft [eiseres] geconstateerd dat [gedaagde] de foto’s heeft gebruikt in folders, promotieborden/banners en die foto’s komen in beeld in filmpjes voor online media. De foto’s zijn bijgesneden en in sommige gevallen gewijzigd van kleur naar zwart-wit.”

“2.7 … Verder stelt [eiseres] dat [gedaagde] de foto’s zonder haar toestemming heeft gewijzigd en heeft openbaar gemaakt zonder vermelding van haar naam.”

“2.12. Volgens [gedaagde] is de gevorderde schade wegens gederfde licentievergoeding te hoog. Hij bestrijdt dat aansluiting gezocht moet worden bij de tarievenlijst van Stichting Foto Anoniem en wijst daarvoor op de tarieven die [eiseres] hanteert”
Bij veel stockfoto-zaken wordt dit verweer gevoerd.

“2.22 … Het moet bij verminking of misvorming gaan om ‘een aantasting van dat werk die tot reputatieschade kan leiden’”
Bij zaken over een anoniem rondzwervende foto die is bijgesneden door gedaagde wordt regelmatig reputatieschade toegewezen.

“2.24.1 … Onweersproken is gebleven dat [gedaagde] [eiseres] heeft verzocht om een setje foto’s met daarin haar logo voor plaatsing op social media. [eiseres] heeft aan dat verzoek geen gehoor gegeven. [gedaagde] mocht daar naar het oordeel van de kantonrechter redelijkerwijze uit afleiden dat [eiseres] geen bijzonder belang hechtte aan het vermelden van haar naam …”
Veel stockfoto-zaken gaan over foto’s die eiser zelf zonder watermerk verspreidt, gebruikers worden vervolgens aangeklaagd omdat naamsvermelding ontbreekt. Hier kent gedaagde de naam van de fotograaf maar omdat de fotograaf geen foto’s met watermerk heeft verstrekt…

Eenvoudigere stockfoto-zaken met eenzelfde soort verweren worden vaak verloren. Hier wint gedaagde en krijgt de volledige proceskosten vergoed.


ECLI:NL:RBOVE:2020:4235, Rechtbank Overijssel, 8523729 \ CV EXPL 20-2079
Partijen hebben geen schriftelijke overeenkomst betreffende het gebruik van de foto’s gesloten, maar uit de omstandigheden van het geval leidt de kantonrechter af dat het gebruik van de foto’s past binnen de reikwijdte van de licentie.

#81 Revue